Autizmus diagnosztikát segítő rendszer a gyermekekért

  • Tudományos kutatás
  • Érdekes feladatok és játékos tapasztalatszerzés
  • Segítség az intézményeknek

ar1

Az ARD Medical Kft egy uniós projekt keretein belül kifejlesztett egy eszközt, amely a 3 évesnél kisebb gyermekek objektív autizmus szűrését lesz hivatott segíteni. Jelenleg ennek az eszköznek a hitelesítő vizsgálatai folynak.

Az eszközzel a kutatók szemmozgás vizsgálatot végeznek, mely vizsgálat célja, hogy a megfelelő számú tesztvizsgálat eredményeként előálljon egy olyan adatbázis, amelyben egyértelműen elkülönülnek az autizmussal érintett gyermekek szemmozgás adatai.

A kutatások lefolytatását a magyarországi Egyesített Pszichológiai Kutatásetikai Bizottság engedélyezte. A vizsgálat során a gyermek egy „doboz” előtt ül egy autós gyerekülésben, a doboz belsejében elhelyezett monitoron pedig a gyermek az életkorának megfelelő képeket és rövid videókat néz, eközben a dobozban elhelyezett kamera rögzíti a szemmozgását.

ar2

Kedves Szülő,
amennyiben Önnek 3 évesnél kisebb, autizmus diagnózissal rendelkező gyermeke van, jelentkezzen nálunk az alábbi elérhetőségek egyikén. Egyeztetés után elképzelhető, hogy be tudjuk vonni gyermekét a projektbe, ezzel is hozzásegítve a fejlesztőket ahhoz, hogy a jövőben minél korábban felismerhető legyen az autizmus.

Tisztelt Intézményvezető,
amennyiben az Ön által vezetett intézményt kipróbálásra vagy megvételre érdekli az általunk fejlesztett eszköz, kérjük, jelentkezzen az alábbi elérhetőségek egyikén:

Király Zsolt
06-30-9523-175
kiralyzsoltbp@gmail.com
Várjuk a jelentkezéseket!

 

ginop_2_1_1_15_2016_00857_c_fekvo_nyomdai

2016.12.22.

ARD Medical Kft.

Sajtóközlemény

Uniós támogatásból valósul meg Az autizmus spektrum zavar diagnosztikát segítő rendszer fejlesztése

Az ARD MEDICAL Kft. és NANOTRADE Kft. által alakított konzorcium 329,74 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati kiíráson a Széchenyi 2020 fejlesztési program keretében. A projekt célja olyan diagnosztikát segítő rendszer fejlesztése, amely elősegíti az autizmus spektrum zavar korai és objektív azonosítását.

A konzorciumvezető ARD MEDICAL Kft. 2003-as megalakulása óta végzi egészségmegőrző eszközök kis és nagykereskedelmét, illetve egészségügyi műszerek, eljárások fejlesztését. Konzorciumi partnere NANOTRADE Kft. 2000 óta foglalkozik egyedi szoftverek fejlesztésével, valamint kis- és középvállalkozások informatikai rendszerének kiépítésével és üzemeltetésével. A két cég hosszú távú üzleti stratégiáját szem előtt tartva közös fejlesztési projektet indított, melyhez a GINOP-2.1.1-15-2016-00857 azonosítószámú pályázat keretében 66,44%-os mértékű, 329,74 millió forint vissza nem terítendő támogatást nyert el. Az összességében 496,29 millió forint összköltségvetésű, komplex kutatás-fejlesztési projekt várhatóan 2018. október 14-én zárul.

A projekt során a magas autizmus rizikójú csoportba tartozó gyermekek speciális tekintetmintázatának vizsgálata, a vonatkozó tudományos eredmények bővítése, illetve gyakorlati felhasználása valósul meg. A projekt keretében kifejleszteni kívánt eszközrendszer az ASD gyanús gyermekek diagnosztikáját segíti azzal, hogy képes rögzíteni, automatikusan elemezni és kiértékelni a vizsgált gyermekek reakcióját a vizuális ingerekre. A megoldás segítségével a szakemberek már egy éves kor alatt támpontot kapnak arra nézve, hogy a vizsgált csecsemő tekintetmintázatában találhatók-e olyan elemek, melyek ASD gyanúját vetik fel. A szakemberek és az érintett szülők részéről így korábban lesz lehetőség a gyermekek számára alkalmas korai fejlesztés elindítására és a legmegfelelőbb életkörülmények megteremtésére.

További információ kérhető:

Tóth László Lénárd
info@ard-medical.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.