Sajtóközlemény

Uniós támogatásból valósult meg az autizmus spektrum zavar diagnosztikát segítő rendszer fejlesztése

2020 / 06 / 18

A konzorciumvezető ARD MEDICAL Kft. 2003-as megalakulása óta végzi egészségmegőrző eszközök kis és nagykereskedelmét, illetve egészségügyi műszerek, eljárások fejlesztését.
Konzorciumi partnere NANOTRADE Kft. 2000 óta foglalkozik egyedi szoftverek fejlesztésével, kis- és középvállalkozások informatikai rendszerének kiépítésével, üzemeltetésével és informatikai eszközök kereskedelmével.

A konzorcium által megvalósított 496,29 millió forint összköltségvetésű, komplex
kutatás-fejlesztési projekt a GINOP-2.1.1-15-2016-00857 azonosítószámú pályázat keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból összesen 329,74 millió forint összegű, 66,44%-os mértékű vissza nem terítendő támogatásban részesült.

A támogatás segítségével a magas autizmus rizikójú csoportba tartozó gyermekek speciális tekintetmintázatának vizsgálata, a vonatkozó tudományos eredmények bővítése és azok gyakorlati felhasználása valósult meg. A fejlesztés eredményeként létrejött eszközrendszer képes rögzíteni, automatikusan elemezni és kiértékelni a gyermekek vizuális ingerekre adott reakcióit.

A rendszerrel már a gyermekek korai életszakaszában valósíthatók meg olyan speciális vizsgálatok, mellyel a szakemberek objektív információt kapnak a gyermek tekintetmintázatában megtalálható autizmus spektrum zavarra utaló jelekről. Az így kapott eredmények segítségével lehetőség nyílik az érintett gyermekek korai diagnosztizálására, korai fejlesztőprogramok kialakítására és elindítására, valamint a megfelelő életkörülmények megteremtésére. A fejlesztés eredményeként létrejövő rendszer és szolgáltatás a nemzetközi szakmai fórumokon, kiállításokon történő bemutatást követően várhatóan a következő évben kerül piaci bevezetésre.

További információ kérhető:
Tóth László Lénárd
info@ard-medical.hu